BİR İSTİSMAR YÖNTEMİ OLARAK GASLİGHTİNG NEDİR?

Dikkat edin; birisi size psikolojik manipülasyon uyguluyor ve siz bunu anlamıyor bile olabilirsiniz!
Gaslighting, istismar yöntemi olduğu gibi aynı zamanda psikolojik bir manipülasyondur.
Kavramın kökeni Gas Light isimli bir tiyatro oyununa dayanıyor. Patrick Hamilton’un 81 yıl önce sahnelediği Gas Light (Gaz Lambası) isimli tiyatro oyununda, evinin eskisine göre daha loş olduğunu iddia eden kocanın, eşi üzerinde uyguladığı ışık oyunlarıyla eşinin gerçeklik algısını yitirmesine sebep olacak sorgulamalara itmesi gaslightingin ne kadar sinsi olduğunu ortaya koyuyor.
Çünkü erkek karakter evin ışıklarıyla oynayarak, eşinin kendini ve inandığı gerçeklikleri sorgulamasına neden yaratırken akli dengesiyle ciddi bir şekilde oynamayı ve amacına ulaştığında eşinin tüm mücevherlerine konmayı hedefliyor.
Sizi bu şekilde manipüle eden sevgiliniz, eşiniz ya da yakınınızdaki herhangi bir kişinin amacı ekonomik bir servet olmayabilir. Ancak en değerli servetinizi, gerçekliğinizi yitirip psikolojinizin bozulmaması için ilişkinize dair sormanız gereken bazı sorular olabilir.
Yakın partner şiddeti/aile içi şiddet 1970‘lere kadar ciddi bir suç olarak görülmüyordu. Peki son 50 yılda yakın partner/aile içi şiddetine neden olan inançlara işaret ettik mi? Hayır.
Ama şu an partnerinizi istismar ediyorsanız, kötü bir insan olarak görülüyorsunuz. Peki şiddet artık kabul edilir bir seçenek değilse, sizi şiddet kullanmaya iten inançlarınız ile ne yaparsınız?
Manipülasyon ve gaslighting’i kullanırsınız.
Gaslighting her zaman öfke veya gözdağı içermez! Örneğin glamor gaslighting (cazibe gaslighting’i) denen türde, gaslighting yapan kişi sizi ilgiye boğarken aslında ihtiyacınız olanı asla vermez! Sizi bir kürsüye koyar ancak o orda olmaz!
Hatta, ağlayacak bir omuza ihtiyaç duyduğunuzda size öfkelenebilir.
Bir süre sonra, neden bu kadar yalnız ve içi boş hissettiğinizi anlayamayabilirsiniz.
Gaslighting’in bir başka tipinde, gaslight yapan her zaman bir kurbana dönüşür.
Ne zaman bir sorundan bahsetseniz, kendinizi konuşmanın sonunda özür dilerken bulabilirsiniz örneğin.

Related Posts